Vélemények

"Tanulmányaimat 2016 szeptemberében kezdtem, jelentkeztem a csoportos képzésre. Nagyon jó csoporttársakkal, tanárokkal tanulhattam. Nagyon jó lehetőségnek tartom, hiszen alapos felkészítést kaptunk a sikeres szóbeli, és írásbeli vizsgához. Januártól skyp-on tanultam tovább, kisgyermekes édesanyaként nagyon jó lehetőség volt számomra, hiszen otthon tanulhattam, személyre szabottan. Bella igyekezett a legtöbb segítséget megadni számomra, nagyon sokat tanultam, sokat fejlődtem. Márciusban jelentkeztem komplex nyelvvizsgára, sikerült. Azt gondolom a szorgalmas, kitartó tanulás elengedhetetlen, de nagyon fontos az, hogy felkészülten mehettem el vizsgázni. Úgy érzem volt egy biztos tudás mögöttem, ami segített a vizsgám során. Ezt Bellának köszönhetem, hiszen Ő volt az, akivel mindezt elérhettem. Nagyon köszönöm Neki!"

Nagy Gabriella

"Nem csak megtanultam, de megszerettem a nyelvet és számos előnyét ismerhettem meg. Nagyon jól éreztem magam az órák alatt! Köszönöm a hasznos tanácsokat a vizsgához, a rengeteg segítséget és jól összeállított feladatokat a felkészüléshez, valamint a türelmed és figyelmességed, ami segített, hogy elsőre sikeres középfokú nyelvvizsgát tegyek!"

Fehér Balázs

"Ketten indultunk neki az Eszperantó világának a húgommal.
Mindketten kétségbeesett diploma nélküli diplomások voltunk, ő Magyarországról, én Írországból tárcsáztunk be a skype-os konferenciahívásokba.
Kezdetben kételkedtem, hogy valóban lehet-e ennyi idő alatt nyelvet tanulni, mert mindketten próbálkoztunk már több nyelvvel is.
Aztán Bella bebizonyította, hogy lehetséges!
Hol kedvesen, türelmesen, hol kicsit erősebben terelgetett és motivált kettőnket.
Ő jobban hitt bennünk, mint mi magunkban, amit az elsőre letett nyelvvizsga megerősített.
Hihetetlenül strukturált és fegyelmezett módon vitt végig minket a nyelvvizsgáig, alig 5 hónap alatt!!!!"
E+A

"Amikor rátaláltam az oldalra és megláttam, hogy skype-os oktatást is vállalsz nagyon megörültem. Nagyon szerettem az órákat,
a 1,5 óra csak úgy elszállt :) A nyelvtani részt gyorsan és hatékonyan átvettük, az órai feladatok és a házi feladatok nagyon hasznosak voltak.
A nyelvvizsgára való felkészülés részben a skype-os oktatástól kezdetben féltem, de nagyon jól működik ez a rendszer!
Jó volt, hogy csak velem foglalkoztál, tudtad, hogy mi az, ami nehezebben megy és azokat a feladatokat gyakoroltuk.
Sokat gyakoroltam otthon, nagyon sok levelet írtam, de megérte, hiszen a nyelvvizsgám elsőre sikerült!! :)
Nagyon hálás vagyok a sok-sok segítségért, a sok figyelmeztetésért, amit azért kaptam, mert a havas után lemaradt az a bizonyos betű. :)"
Köszönöm:
Székely Nóra

"Nagyon szerettem a skype-os órákat, mert
- az otthonomba jött az óra;
- az alig 1,5 éves gyermeknek nem kellett engem nélkülözni vagy babysittert fizetni;
- nincs utazási idő, így az egy tanóra valóban 1 órát jelent; valamint
- csak velem foglalkozik a tanár, így nagyobb léptékben lehet haladni.
Egyetlen negatívuma van, hogy nincs társaság."
Stupjánné Kutrik Zita

Szaniszló Mária vagyok. Végigjártam egy igazán jó hangulatú 120 órás tanfolyamot. Sokszor próbálkoztam nyelvvizsgát szerezni, hogy meglegyen a diplomám. Ez Nálad görcs, feszültség nélkül sikerült. Te az első órától fogva bíztál bennem, és ez nagyon sokat segített, hogy elsőre sikeres középfokú vizsgát tettem.
Köszönöm!!!

Idézet egy email-ből:
"Nagyon örülök, hogy nálad tanulhattam, nekem ez egy élmény volt. Szerettem járni az órákra, sosem éreztem megterhelőnek, és ha kellene, újra belevágnék a tanfolyamba, de csak nálad! Egyszóval köszönöm szépen, Bella! Egy dolog van, amit viszont sajnálok, hogy nem tanítasz angolt is! :)""Meg lehet-e szerezni a sikeres középfokú nyelvvizsgát az egyetemi tanulmányok alatt, még a záróvizsgák előtt?
Bellával igen!"

Benkó Kitti"2016. nyarán fogom befejezni az Egyetemet, így gondolván a diploma átvételéhez támasztott követelményekre is -mint például a sikeres középfokú nyelvvizsga-, úgy döntöttem bele vágok egy olyan nyelv tanulásába, amely mindenképpen sikerülhet még a záróvizsgák letétele előtt. Így esett a választásom az Eszperantó nyelvre.
Olyan tanárt szerettem volna találni, aki mindenképpen kis létszámmal dolgozik. Szerencsére nem kellett sokáig keresgélnem, ugyanis Bellát a "híre" megelőzte. :)
Egy ismerősöm mesélt egy nagyon jó tanárnőről, akihez az ismerősöm ismerőse járt. :) Ekkorra már -ettől függetlenül- Bella honlapjára is rábukkantam, s nagyon szimpatikusnak találtam a róla írt véleményeket, illetve az eredmények, amiket fel tudott mutatni, nagyon meggyőzőek voltak. Később az ismerősöm kiderítette ennek a nagyon jó tanárnőnek a nevét, s kiderült, hogy Bella az. Itt már semmi kétség nem maradt bennem, gyorsan jelentkeztem is hozzá.
2015. szeptemberétől 2015. decemberéig jártam Bellához, hetente kétszer. Nagyon tartalmasan teltek az órák, hatan voltunk a csoportban. Körülbelül másfél hónap alatt át vettük a teljes tankönyvet a nyelvtannal és a hozzá tartozó munkafüzettel. Maradt másfél hónapunk a vizsgára való felkészülésre. Ez idő alatt folyamatosan gyakoroltuk a szituációkat, a kötetlen és a képekről való beszélgetéseket, a laborfeladatokat és az írásbeli teszteket, levélírásokat, szövegfordításokat és szövegértéseket. A harmadik hónap végére birtokában voltunk mindannak a tudásnak és gyakorlatnak, amellyel bátran vághattunk bele a nyelvvizsgába. Kemény időszakot tudhatok magam mögött, ugyanis nem telt el úgy nap, hogy ne foglalkoztam volna az Eszperantóval. Legyen akár szó hétköznapról vagy hétvégéről.
Mindezek ellenére nem bánom a ráfordított időt és pénzt, hiszen most már nekem is a tulajdonomban van a sikeres középfokú nyelvvizsga bizonyítvány, így tehát egy lépéssel közelebb kerültem ahhoz, hogy részt vehessek a nyári diplomaosztó ünnepségen.
Köszönök mindent Bella! Nélküled esélyem sem lett volna ilyen rövid idő alatt ilyen teljesítményt felmutatni! ;)"
Kata (Vác)

"Mint sok sorstársamnak nekem is a diploma megszerzéséhez volt szükségem a nyelvvizsga bizonyítványra. Korábban próbálkoztam már más nyelvekkel, de a világnyelvek közül szinte egyiket sem lehet annyira könnyen és gyorsan megtanulni, hogy az államvizsga után 4 hónappal a kezemben tarthassam az államilag elismert komplex középfokú nyelvvizsga bizonyítványt. Illetve így utólag már tudom, hogy van egy "világnyelv" (mert szerintem az eszperantó akár világnyelv is lehetne), amellyel ez lehetséges, mert velem ez megtörtént. Júniusban államvizsgáztam és októberben már meg is kaptam a bizonyítványt.
És ez most nem a jól ismert reklámszöveg beharangozó, hanem az igazság, hogy ez nem jöhetett volna létre, ha nem találom meg a véletlen folytán Bella intenzív nyári nyelvkurzusát.
Irigykedve olvastam, az "elődeim" véleményeit a honlapon és arra gondoltam, ezek nem is lehetnek igazak. Most már tudom, hogy azok. Hiszen én is az igazat írom le.
Sokszor voltam elkeseredve és azt gondoltam, nekem soha nem lesz "ilyenem".
Ma már boldog nyelvvizsga és diplomatulajdonos vagyok és tudom, hogy ez az eszperantó nyelvnek és Bella szuper tanítási módszerének is köszönhető. Sosem éreztem azt mint korábban, mikor más nyelvórára mentem, hogy "jaj már megint..., nincs kedvem". Az óráira örömmel mentünk (azt hiszem ezt elmondhatom a csoporttársaim nevében is), mindig jó hangulatban tanultunk.
Egy szónak is száz a vége: aki sikeres nyelvvizsga bizonyítványt szeretne szerezni és szeretne egy olyan nyelvet megtanulni, amely hasznos, gyorsan elsajátítható, mondhatni könnyen megtanulható, az mindenképpen tanuljon eszperantót Bellánál. Én nagyon örülök, hogy volt szerencsém Nála tanulni, mert láttam olyan sorstársakat, akik nem voltak annyira biztosak magukban a nyelvvizsgán. Nekem ezt a biztonságot adta Bella, mert őszintén megmondta véleményét és hasznos tanácsokkal látott el a vizsga előtt, hogy eredményes vizsgát tegyek. Ő a tanulói sorsát a szívén viseli.
Én nagyon nagy köszönettel tartozom Neki, hogy idáig eljutottam. Köszönöm a biztatást, mikor már nem volt energia, és a végsőkig tartotta bennünk a lelket, de köszönöm az első tanórától az utolsóig azt a pozitív hozzáállást és segítőkészséget, amit Bellától kaptam."

Lakiné F. Csilla

"Mikor elhatároztam, hogy eszperantóul szeretnék tanulni (úgy, mint sokaknak nekem is a diplomához kellett) elkezdtem nézegetni a neten a lehetőségek között, így bukkantam Bella honlapjára. Olvasgattam, majd megtaláltam a "Vélemények" oldalt (amit épp most olvasgatsz Te is!). Csupa szép és jó dolgokat olvastam itt Belláról. Gondoltam is magamban, hogy persze nyilván nem fogja felrakni magáról a rossz véleményeket különben ki jelentkezne Hozzá tanulni. Úgyhogy kicsit kétkedve jelentkeztem a tanfolyamra, amit Ő vezetett (tulajdonképpen az időpont miatt választottam, mert az épp jó volt nekem minden szempontból). Aztán a tanfolyamon rá kellett jönnöm, hogy minden igaz, amit az előttem szólók írtak. (ezt később Bellával is megosztottam, jókat mosolyogtunk).

Bella nagyon kedves, türelmes és komolyan mondom szupi volt Vele tanulni. Én úgy mentem el az első órákra, hogy azt gondoltam, csak írják, hogy meg lehet tanulni 3 hónap alatt a középfokú nyelvvizsgához kellő anyagot, de nem igazán bíztam benne és eleve több időt is szántam erre. De jelentem MEG LEHET CSINÁLNI !!!! Én két kisgyerek mellett végeztem, így nem túl sok időm maradt tanulni, de nagyon akartam és, ha mindennap foglalkozik vele egy kicsit az ember és a Bellára hallgat mindenben, akkor sikerülhet elsőre.

Mindenkinek ajánlom, hogy Bellával próbálja meg ezt a nyelvet elsajátítani, mert így sokkal könnyebb és kellemesebb lesz tanulni.

Azt még hozzáteszem, hogy ez a nyelv sem könnyű, csak könnyebb, mint más. Itt is TANULNI KELL !!

Mindenkinek sok sikert, aki úgy dönt, hogy belekezd!!

Neked Bella meg ÖRÖK HÁLA!!!!! Köszönöm."

Ági


"Azért választottam az eszperantó nyelvet, mert a leggyorsabban elsajátítható nyelv, és a diplomámhoz szükségem
van egy középfokú nyelvvizsgára. Tanultam már ezelőtt angol nyelvet, így már nagyobb türelemmel kezdtem el az új nyelv tanulását. Tudtam, hogy a kezdeti nehézségek után hamar a helyére kerülnek a dolgok, és utána már csak szorgalom kérdése.
A felkészítést nagyon kielégítőnek tartom, mind a nyelvtani, mind a gyakorlati területen. Nagyon lelkiismeretesen vezettél végig a tananyagon, és minden egyéb tájékoztatást megadtál, amivel segíteni tudtad a felkészülésünket. Természetesen ezt a három hónapot véleményem szerint rá kell szánni a nyelv középfokú elsajátítására, a tanfolyami idővel megegyező idejű intenzív önálló tanulással.
Mindenkinek ezt a nyelvet ajánlanám, ha nem tud több időt szánni a nyelvtanulásra és a diplomájához szükséges, ha a nyelvtanulás terén sikerélményeket kíván elérni, valamint ha könnyebbé kívánja tenni a későbbi nyelvtanulást. 

Anonimus

- Az Eszperantó nyelvet azért választottam, mert mint tudjuk a diploma megszerzéséhez mindenkinek szüksége van egy középfokú nyelvvizsgára. Számomra nagyon fontos volt, hogy minél előbb kezemben legyenek a bizonyítványok a további céljaim miatt. A tradicionális nyelvek /angol, német, francia / megtanulása lényegesen hosszabb időt vesznek igénybe, nem beszélve a ráfordítandó anyagiakról. Azt tudtam, hogy az Eszperantó egy logikus nyelvtannal rendelkező könnyebben tanulható nyelv. Azzal is tisztában voltam, hogy csak könnyebben tanulható, de ezt sem adják ingyen. Én ezért választottam ezt a nyelvet.
- Az Eszperantó előtt a gimnáziumi évek alatt németet tanultan, kevés sikerrel.
- A felkészítés: A nyelvtanfolyam nagyon lendületes, érthető és következetes volt a számomra. Mindenkinek csak javasolni tudom. Hiszen itt a tanfolyam alatt egyfajta kényszer alatt van az ember, (kedd,csütörtök 17-21ig) mindenki tudja miről beszélek, ott kell lenni, különben véged, lemaradsz. Én előzőleg próbáltam magántanárnál is, abban meg van a lehetőség, hogy lemondod az alkalmat, ekkor nem fizetsz, nincs alapjában véve kényszer. A tanfolyam az más, nem vár meg.
A felkészítés alatt rendkívül szimpatikus volt, hogy mindenkivel foglalkoztál aki akarta csinálni, aki ott volt, aki akart tanulni. Több ismerőstől hallottam, hogy más tanfolyamon aki gyengébben halad, nem mindig foglalkoznak velük az oktatók, tehát végképp lemaradnak. Te mindenkit bátorítottál, hogy fog ez menni. Még azokkal is törődtél akik nem voltak mindig ott, őket is próbáltad bent tartani a csoportban.
Nagyon fontosnak és pozitívnak tartom még, hogy a tanfolyamon kívül is adtál lehetőséget, hogy plusz órákat tudtunk venni tőled szükség szerint.
Összefoglalva: - a tanfolyam elején világos és érthető utat mutattál
- a tanfolyam közben a tananyagot átadtad, gyakoroltál velünk, beszéltettél minket, felkészítettél minket
a vizsgára, végig türelmes voltál a csoporttal
- izgultál értünk a vizsgán
Az eredmények: januárban öten futottunk neki a vizsgának, egy kis csúszással áprilisra mindenki levizsgázott. Három embernek januárban elsőre sikerült.
Szerintem ötből öt nem rossz arány.- Szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét, hogy az Eszperantó nem csak egy nyelvvizsga. Érdemes utána nézni a NET-en, hogy más országokban az emberek miért tanulják meg ezt a nyelvet is, sok levelező partner van a világhálón akikkel kapcsolatot lehet tartani, sok helyre el lehet jutni nagyon olcsón az eszperantó ismerősökön keresztül. Nekem megtetszett ez a nyelv, én szeretném szinten tartani és nem elfelejteni ha már egyszer időt, pénzt, energiát fektettem bele."

Mihalik Béla

"Azért kezdtem el eszperantót tanulni, mert a diplomámhoz ezt a nyelvvizsgát is elfogadták. Sajnos nyelvi elő képzettségem egyenlő volt a nullával, mert németül és angolul is csak az iskolában "foglalkoztam".
Sokan azt mondták, hogy az eszperantót könnyű megtanulni! A többi nyelvhez képest tényleg könnyebb, de a napi tanulást és a gyakorlást itt sem lehet kihagyni! Sajnos!:)
Elfogultság nélkül mondhatom, hogy az Izabellával eltöltött idő kemény volt, de célratörő. Egy nyelv tanulásánál lehet, hogy sokat számít a szavak magolása, viszont nagyon fontosnak tartom, hogy jó kedvvel élje meg ezt az ember.
Az eszperantó nyelv nekem nagyon megtetszett a dallamossága, "jó kedve" miatt, így az órák is jó hangulatban teltek, Izabellának köszönhetően. Ezért is tartom jó oktatónak, mert szigorú ,de következetes. (és mindig mosolyog!!)
A nyelvvizsgára való felkészülés mellett, azért érdemes magára a nyelvre is oda figyelni, hiszen nem csak a nyelvtana könnyebb a többi nyelvnél, hanem van benne egy kis logika is. Aki valaha hallott vagy tanult latint, olaszt, franciát, akkor sok ismerős dolgot fog találni.
Én mindenkinek tudom ajánlani az eszperantó nyelvtanulást, ha más nyelvvel nehézségei vannak.
Izabellát mint nyelv tanárt is csak ajánlani tudom, mert ami rajta múlt Ő mindent megtett!!"

Omaszta Petra

"Főiskolai hallgatóként 39 évesen szembesültem azzal a ténnyel, hogy a felsőoktatási törvény változása miatt nem úszhatom meg a nyelvvizsgát. Két gyerek - és közalkalmazotti fizetés mellett - nincs tág pénzügyi mozgásterem arra, hogy gazdagítsam a változatosnál változatosabb nyelviskolákat. Általános és középiskolában oroszul tanultam, nagyon szerettem és ezt az eredményeim is mutatták - de, ki gondolta akkor, hogy nekem erre még egyszer szükségem lesz...? Magánszorgalomból az angollal is próbálkoztam, de ezt is hamar abbahagytam - nem volt rá szükségem. Ez volt 15 éve... Főiskolai záróvizsgám után fél évig "szöszmötöltem" otthon az angollal - természetesen nem jutottam semmire. Végső elkeseredésemben - és egy hirtelen ötlettől vezérelve - rákerestem a neten az eszperantó tanfolyam kifejezésre. Az első lehetőség, amit felajánlott, az a bizonyos nyelviskola volt, ahol Bella is tanít. Egy hetem volt a tanfolyamkezdésig - lázas pénzkeresésbe fogtam, annyira felcsigázott a gondolat, hogy esetlegesen már májusban sikeres nyelvvizsgát tehetek...
Most így utólagosan belegondolva - régen volt ilyen szerencsém az életben. Kivételesen jókor voltam jó helyen. Bella segítségével lázasan vetettem bele magam az eszperantó tanulásába, szorgalmasan írtam a leckéket, nem akartam még véletlenül sem lemaradni. Nagyon sok gyakorlásra volt lehetőségem - külön köszönettel tartozom a sok szóbeli faggatásért, mert ebben mindig is nagyon gyengének éreztem magam. Bellának sikerült feloldani a gátlásaimat, jobban bízott bennem - mint én magamban. Nagyon jól ismeri az embereket... Amit ígért, azt be is tartotta: Aki részt vesz az órákon, felkészül, annak szinte garantálja az eredményt. Mindig őszintén megmondta a véleményét és mindenkiből próbálta kihozni a legjobbat. Neki köszönhetem, hogy májusban sikeres középfokú nyelvvizsgát tettem és - a hosszadalmas papírmunkák után - végre boldog diploma-tulajdonos lehetek!
Az eszperantó szép, de nem könnyű nyelv. Most már tapasztalatból tudom, hogy hozzásegít a későbbiekben más nyelvek tanulásához, megértéséhez.
Mindenkinek nyugodt lelkiismerettel tudom ajánlani, hogy belevágjon - és, ha lehetősége van rá, Bella vezetésével és segítségével tegye! Biztosan nem fogja megbánni!"

Kissné Klesitz Mária

"- Miért választottad az eszperantót?
- Mert gyorsan, és viszonylag kevés rá fordított idővel (más nyelvekhez képest) megtanulható.- Tanultál-e az eszperantó előtt bármilyen más nyelvet, és ha igen, milyen tapasztalatok után kezdted el ezt tanulni?
- Én németet tanultam előtte, de nekem az nagyon erőszakos nyelvnek tűnt. Kemény a kiejtése, nem szerettem beszélni rajta...- Mennyire voltál elégedett a felkészítéssel?
- Azzal nagyon, Bella nagyon tudja, mit csinál! Csodálom az energiáját, mert napról napra képben volt, és figyelt ránk! Pedig felnőtteket tanítani nem egyszerű!- Más felnőttoktatási intézményekhez képest hogyan értékeled az oktató munkáját?
- Nálunk a suliban, 10-ből 8 tanár nem a témáról beszél, nem jól ad elő, halk, belezavarodik a mondandóba...stb... Szerintem Bella mind stílusban, mind felkészültségben kiváló. Én nagyon szerettem tőle tanulni!- Ajánlanád-e bárkinek is, hogy ezt a nyelvet válassza?
- Időhiányban szenvedőknek, és akiknek tetszenek a latinhoz hasonló nyelvek. Nem csak a nyelvvizsga miatt, de öncélúan is érdemes ezt a nyelvet megismerni. Jó kis programjai lehetnek azoknak, akik csatlakoznak e nyelv szerelmeseihez, mert sokszínű rendezvényekre nyílhat betekintésük!"
Jávorszky Szandra

"Ha szükséged van gyorsan és rövid idő alatt még egy középfokú nyelvvizsgára válaszd az eszperantót!
Három hónap alatt rendszeres napi 1-1,5 óra tanulással elsajátítható.
Ha még nem beszélsz idegen nyelvet, akkor ennek a nyelvnek a segítségével könnyebben tanulhatsz majd más idegen nyelveket.
Nagyon hasonlít a spanyolhoz és az olaszhoz, de az eszperantó után angolul vagy németül is sokkal könnyebben megtanulhatsz.
Ha ezt a nyelvet akarod megtanulni, válaszd magántanulóként Bellát vagy kiscsoportos oktatásban Szilvásiékat.
Aki a három hónap alatt rendszeresen részt vesz az órákon és a napi egy órát rászán náluk garantáltan eredményes lesz."
Németh Szilvia (34)

"Én azért választottam ezt a nyelvet, mert a diplomához nyelvvizsgára volt szükségem! Azt hallottam mindenkitől, hogy az eszperantót a legkönnyebb megtanulni. Tény, hogy könnyebb nyelv az angolnál vagy a németnél, de az eszperantóba is energiát és időt kell fektetni. Én egyedül kezdtem el tanulni, hamar beláttam, hogy nem megy és akkor találtam rá Izabellára! Pozitívan csalódtam benne, mert nagyon sok negatív tapasztalatom volt az idegen nyelvet tanítókkal. Bella nem csak tanárként foglalkozik a hozzá jelentkezőkkel! Minden energiáját bele fekteti a tanulókba. Én személy szerint nagyon rossz nyelvérzékkel rendelkezem, mégis sikerült neki kihozni a maximumot a tudásomból. Folyamatos bíztatással és rengeteg segítséggel, türelemmel. Voltak olyan nyelvtani részek, amik egyszerűen nem akartak ,,megragadni,, ekkor Bella a lehetséges összes módon előadta újra és újra, hogy megértsem, felfogjam. Most ha álmomból felkeltenek is tudom! A középfokú nyelvvizsga volt a célom, de annyira megszerettem a nyelvet, hogy mindenképen tovább megyek a felsőfokig. Pár napja voltam nyelvvizsgázni, voltak olyan vizsgázók, akik már 4-5. alkalommal mentek. Szerencsére nekem csak egyszer kellett mennem, köszönhető ez a megfelelő felkészítésnek!"

V. Kata Vácról

"Irány a középfok!
Bár munka után fáradtan érkeztem az órákra, mégis rá voltam kényszerítve az aktív nyelvtanulásra.
A tanárnő nagyon kedves, mindig felkészülten érkezett, érthetően magyaráz és személyre szabott segítséget is kaptam.
Az órák nagyon jó hangulatban, hatékonyan és csapatmunkával teltek.
Nem éreztem tehernek a nyelvtanulást.
Az állandó visszatekintés, utalás az előző anyagokra segített az újabb feladatok könnyebb elsajátításában.
Ezért is választottam az eszperantót, mert néhány hónap alatt elsajátítható, a leggyorsabban tanulható , logikus a nyelvtana.
Élő nyelv, sok százezerre tehető azok száma, akik beszélik felhasználói szinten. Remélem én is közéjük fogok tartozni hamarosan.
A tanárnő mindent megtett a fejlődésemért, a többi rajtam múlik!
Csak ajánlani tudom!"
Polyákné Kémenes Tünde

"Korábbi tapasztalataimtól eltérően nagyon kellemes meglepetésként értek mind az írásos anyagok, mind pedig a tanfolyamot vezető tanárnő órai munkája. A tanfolyamszervező cég által kiadott tankönyv, illetve az azt kiegészítő segédanyagok (munkafüzet, tematikus szótár, hanganyagok,stb.) nagyon jól használhatóak, melyek nem csak idegen nyelvű kiadványok, hanem magyar nyelven magyarázó, bemutató, leíró, példákat felhasználó, majd ellenőrző eszközök, melyek az otthoni gyakorlást - legalább is számomra - teljesen új szintre segítik. Mindamellett megismertetik a tanulót a nyelv kialakulásával, terjedésével, a világon betöltött jelenlegi szerepével is, sőt, a nyelvvizsgára történő felkészülést mindenféle egyéb információval segítik (a vizsgákon szereplő feladatok leírása, miért mennyi pont jár, hogyan készüljünk fel erre-arra a vizsgatípusra, stb.).
Mindez természetesen a tanárnőnk irányító és segítő munkája nélkül nem lett volna használható, minden - akár sokszor ismételt - kérdésünkre magyarázóan, és türelmesen ugyanakkor közvetlen segítőkészséggel válaszolt, új példákkal prezentálva a magyarázatot. A már korábban nyelvvizsgát szerző tanulóinak tapasztalatait is megosztva készített fel bennünket - teljes körűen, egyéni beszélgetéseket is folyatva - saját vizsgánkra.
A házi feladatok segítségével mérte le az egyéni tudásunkat, illetve minden alkalom az előző óra anyagának ellenőrző átismétlésével kezdődött, amolyan kötetlen, baráti beszélgetésként, természetesen a már megtanult ismeretek szintjét szem előtt tartva. Ezt követően az órai munka idejét egy-egy új lecke anyagának megismerése, megértése, majd sokszor ismételt gyakorlása tette ki. Külön tematika alapján összeállított szócsoportokat "kellett" leírnunk, és otthon megtanulnunk, hiszen a tankönyv által használt szavaknál nagyobb mértékű szókincsre van szükség.
Mikor végeztünk a 11 leckéből álló tankönyvvel, a bőven hátralévő időt kifejezetten a vizsgafelkészülés tette ki: nyelvtani tesztek gyakorlása, szituációs gyakorlatok, bemutatkozó párbeszédek folytatása, képleírások, majd a legvégén egy igazi "főpróba".
Váratlanul ért a nagyon kellemes meglepetés az Eszperantó nyelv tanítási stílusával kapcsolatban, s bár a nyelv saját felépítése is elősegíti a könnyebb tanulást, ezen túl megszeretteti a nyelvet a tanulóval. Mindez persze nem alakul ki a szakértő, jól felkészült pedagógus nélkül. A tanfolyam kezdetekor ugyanis idegenként tekinget egymásra jónéhány tanuló, s bár egy a cél, a felkészültségük, képességeik - mint minden tanfolyam hallgatói összetételénél - különböző, s ez nehézségeket okozhat a tanárnak. Ilyenkor szükséges az ő - már említett - szakértelme, maximális felkészültsége, tapasztalatai, ugyanakkor kedvessége, segítőkészsége... Nekünk mindez rendelkezésünkre állt, és saját problémájaként kezelte a résztvevők tanulási problémáit. Törekedett arra, hogy kialakuljon a jó légkör mind vele, mind egymással szemben, ezzel is elősegítve a haladást."

Latinovicsné Terebesi Lilla

"Én azért választottam az eszperantót, mert szükségem volt a diplomámhoz egy középfokú nyelvvizsgára és korábban azt hallottam róla, hogy könnyen és gyorsan tanulható. És még ráadásul olcsóbb is a többi nyelvhez képest.
A nyelvtana sokkal egyszerűbb, mint pl: az angol vagy a német. Én nehezen tanulok, de ebben a nyelvben a nyelvtan logikus, a szavak gyakran köthetők valamihez, így könnyebben tanulhatóak. De muszáj folyamatosan tanulni! Bella rendszeresen elmondja, hogy mikor mit tanuljunk, ad hozzá plusz anyagokat is. Érdemes rá hallgatni és a házi feladatokat is mindig megcsinálni. A szavakat érdemes a fordításokból is tanulni, mert egy idő után már nem akarnak megmaradni az ember fejében, és ezzel a módszerrel könnyebben rögződnek. Bella mindig nagyon lelkes, segítőkész és pozitív, így átlendít a nehézségeken is. Pl: amikor nem akarsz elmenni vizsgázni, vagy valamit nehezen bírsz megjegyezni. Szerencsére engem megtudott győzni, hogy menjek el, így elsőre sikerült az egész nyelvvizsga.

Összességében: ha gyorsan, olcsón és intenzíven akarsz tanulni egy nyelvet akkor érdemes az eszperantót választani, mert meg lehet csinálni, főleg egy olyan jó tanár segítségével, mint Bella."

Hutter Ildikó